Hannibal: Uappetittelig premiere på norsk tv

18. apr 2013 kl. 00:00
GLUPSK (NBC)

Serien har norgespremiere på TVNorge 18. april. Kanalen advarer: «Inneholder tidvis svært grafisk vold og scener som kan virke frastøtende på noen.»

– NBCs beste nye dramaserie på evigheter, mener People Weekly.

– En smakfull delikatesse. Bon appétit, horrorfreaks, skriver Entertainment Weekly.

Torsdag var det premiere på den velpromoterte nyskapningen Hannibal. Akkurat som Bates Motel utspiller seg før Psychos nåtid, er Hannibal en slags prequel til nyklassikeren Nattsvermeren alias The Silence of the Lambs. Serien er skapt av det relativt unge geniet Brian Fuller (Pushing Daisies, Dead Like Me), men basert på hovedkarakterene fra Thomas Harris bok Red Dragon, der den pedantiske kannibalen Dr. Hannibal Lecter introduseres for første gang.

Mumle gåsegg-aksenten til tross: Den danske karamellen og tidligere Nicolas-Drive-Winding Refn-muse Mads Mikkelsen (Pusher-filmene, Valhalla Rising) er perfekt castet til rollen som Hannibal the Cannibal. Østerbros trofaste familiefar og skuespillerhunk trenger neppe videre introduksjon i Norge, men i USA er han best kjent for rollen som James Bond-skurken Le Chiffre fra Casino Royale (2006). I Hannibal får Mikkelsen igjen utnyttet sitt såpeglatte bad boy-potensiale til det fulle. Spesielt rå er han i de velpolerte kjøkkenscenene der han tilbereder jentelever og pikelunger som om han var en gastronomisk Hellstrøm fra helvete.

Hugh Dancy, blant annet kjent fra The Big C og Martha Marcy May Marlene, spiller hans motstykke; den semiautisiske og overempatiske spesialetterforskeren Will Graham (det samme gjorde Edvard Norton i filmen Red Dragon fra 2002 og William Petersen i Michael Manns Manhunter fra 1986). Denne sympatiske briten gir nevrotisk liv til en karakter vi kjapt skjønner at det kommer til å gå nedenom og hjem med utover serien.

Men det starter bra. Graham blir headhuntet av etterforskningsleder Jack Crawford (Laurence Fishburne, aka Morpheus fra The Matrix) til å bidra med sine alternative teorier om hvem som står bak et seriemord med åtte tenåringsofre. Som en slags sprø Sherlock Holmes lar Graham intuisjon og fantasi lede vei, og ender kjapt opp med en imponerende detaljrik profil på seriemorderen. Han ressonerer såpass bra at sjefen blir nysgjerrig på hva som river ham, og derfor engasjerer den ulastelig kledde, vannkjemmede psykologen Hannibal Lecter til å utrede spesialetterforskeren.

 

– Psykologisk rik og absorberende. Serien er umåtelig mye smartere enn The Following og fenger mer enn Bates Motel, skriver TV Guide.

Det startet også ganske bra for Hannibal: 4,3 millioner amerikanere så pilotepisoden, til tross for hard konkurranse fra andre torsdagsserier som Scandal og Elementary.

BFF-fakta: Mads Mikkelsen og Hugh Dancy møttes på settet til Hollywood-filmen Kong Arthur i 2004, og har vært venner siden.

Seriefakta: Gillian Anderson, aka Agent Scully fra X-Files, fungerer som Dr. Hannibal Lecters egen psykolog utover i førstesesongen.

En krimserie som ligner ganske mye på Hannibal? Les om TVNorge-aktuelle The Following her.