Fra Tomme Tønner til fengselsaction

26. okt 2017 kl. 00:00
GJENGANGERE-FILMEN MARKERER ET MER ALVORLIG TEMA FOR REGISSØR LEON BASHIR (HØYRE). 

(WANTED FILM MOLA PRODUCTIONS AS) .

Seks år har gått siden Leon Bashir var aktuell med gangsterkomedien Tomme Tønner 2
Det blir derimot ikke fullt så morsomt når regissøren denne uken gjør comeback på kinolerrettet med sin nye storsatsing, Gjengangere; en mørk titt på livet i norske fengsel. 
Filmen tar for seg hva som skjer med unge innsatte som må sone sammen med tyngre kriminelle, og kan skryte på seg å være Norges aller første fengselsfilm(!). 
I tillegg til å være regissør, stiller Bashir også raust nok opp som både manusforfatter, produsent og hovedrolleinnhaver. 
Hvem sa at menn ikke kunne multitaske? 

BASHIR BYR PÅ EN BLODIG TITT PÅ GJENGKULTUREN OG ETNISKE GRUPPERINGER. (WANTED FILM MOLA PRODUCTIONS AS)

Bashirs karakter Josef havner i buret etter å ha utført et bankran hvor tyvegodset aldri ble funnet. Han plages også av mye skyldfølelse etter at lillebroren hans dør som følger av Josefs egne uaktsomme oppførsel.
Dette fører til at Josef blir sterkt knyttet til fengselets fersking: Chris. Han tar ham under sine vinger og prøver å skjerme ham fra det verste av vold og dop som finner sted bak murene. 
Chris sitter originalt inne for å ha kjørt for fort, men blir fort blandet inn i større trøbbel i regi av de ulike gjengene i fengselet.  
Vestby-gutten Selem Zina (18) gjør sin skuespillerdebut i rollen som nykommeren Chris – en stilling han fikk etter at han tilfeldigvis fikk øye på Leon Bashir i en bil på Majorstuen, og gikk bort for å hilse.
Bashir likte attituden hans så godt at han ba Zina komme på audition. Kort etter var han på plass på plass for innspilling ved nedlagte Moss fengsel.  
Idéen til filmen kom til Bashir i perioden han selv tilbrakte som innsatt i Oslo fengsel. Til NRK sier han at hans egen kriminelle fortid er «altfor kjedelig til å lage film av», og at inspirasjonen til filmen heller kom fra det følelsesmessige. 
Ellers på rollelisten finner man blant andre Lene Nystrøm, aka. «Aqua-Lene», Kim Sørensen (Varg Veum, Uro), Farack Abbas (Tomme Tønner, Tomme Tønner 2), Lars Arentz-Hansen (Halvbroren, Monster) og Rune Temte (The Last Kingdom). 

Saken fortsetter under bildet 

BASHIR HAR TATT MYE AV FILMENS INSPIRASJON FRA DA HAN SELV SONET EN DOM I OSLO FENGSEL I 2011. (WANTED FILM MOLA PRODUCTIONS AS)

I forkant av fredagens premiere tok Leon seg tid til å svare på noen spørsmål fra 730: 
 
Hei Leon! Gratulerer med filmpremiere denne uken! Hvordan føles det å endelig kunne vise frem filmen din?
Leon: Takker! Nå har det gått nærmere to år siden vi begynte å jobbe med denne filmen, så nå gleder jeg meg veldig til å vise den til folket. Jeg er veldig takknemlig, og setter stor pris på at jeg har fått mulighet til å lage denne filmen. Det blir nok følelsesladet. 
Hvordan var det å gå fra å lage komedier som Tomme Tønner til å lage en film med et såpass alvorlig tema som Gjengangere har?
Leon: Det har faktisk vært hardere enn jeg trodde. Som manusforfatter er min jobb å skape et univers. Jeg har skapt en verden og karakterer som skal passe inn i den og leve et liv. Gjengangere-universet er ikke nødvendigvis et så hyggelig sted å være. Når det er et morsomt landskap man arbeider med, som i Tomme Tønner, er det hele litt lysere. Jeg har vært i en spesiell sinnsstemning mens jeg har jobbet med Gjengangere, noen ganger har det vært vanskelig å komme ut. Jeg er jo egentlig en gladgutt. Med Gjengangere har du stått for både manus, regi, produksjon og hovedrolle. Hva er den største utfordringen med å sjonglere så mange forskjellige roller i en filmproduksjon? 
Leon: For meg handler det om trening. Man skal ikke spille disse ulike rollene, man skal være dem, og ansvaret krever mye tid og fokus. Det mest utfordrende er kanskje å bli avbrutt, når jeg er i en rolle og det plutselig kreves at jeg er i en annen. At jeg ikke alltid selv kan bestemme når jeg må veksle mellom de ulike rollene, er nok det vanskeligste. For eksempel når jeg befinner meg i skuespillerrollen og får et spørsmål fra noen som lurer på om de kan få penger til å kjøpe en ny lampe, fordi den gamle er ødelagt. 
Filmens tittel hinter jo litt til Ibsens stykke med samme navn. Kan du si litt om hva som inspirerte dette? 
Leon: Det er en link der. De som går inn og ut av fengsel flere ganger blir kalt for gjengangere. Jeg ble nysgjerrig på Ibsens verk og hva som lå bak navnet. Jeg leste Gjengangere, og ble betatt av selve Ibsen –  hvem er han fyren, hvorfor fikk han så mye tyn som han fikk? Jeg ble mer interessert i han som person enn det han hadde skrevet. Ibsen gravde i det som var tabu og skrev om det, det var vel litt der inspirasjonen kom fra. 
Gjengangere har kinopremiere fredag 27. oktober.
Sjekk 730s insta for sjansen til å vinne billetter til førpremiere + afterparty for deg og en venn i kveld!