– Det er forskjell på selvgod og god selvtillit

21. apr 2010 kl. 00:00
BLOGGETE BILDE (MARTIN JOHANSEN/BONNIER)
Det høres kanskje teit ut, men da jeg fikk vite at jeg skulle møte Karpe Diem visste jeg ikke om jeg skulle gråte eller skrike. OMG! Jeg har hørt på Chirag og Magdi siden jeg var 12 år, og har opp gjennom årene fulgt deres karriere nøye. For å si det pent.
Rett før gutta slapp sitt tredje og beste album, Aldri solgt en løgn, traff jeg dem hos musikkselskapet Bonnier… og ble ikke noe mindre fan.

Hvordan er det å være Karpe Diem akkurat nå?

Magdi: – Det er spennende å være Karpe Diem akkurat nå.

Chirag: – Det var ganske spennende i går også, men dette er første gangen vi ser skiva på trykk. Vi er veldig glad det ikke er noe galt med coveret. På det forrige, Fire vegger, hadde det skjedd noe med trykken slik at tennene til mamma ble svarte. Det var ikke så gøy.

M: – Vi er veldig opptatt av å ha alle detaljer på plass alltid, så vi er aldri helt fornøyde med noen ting.

Hvordan var det å våkne til et svært terningkast 5 i VG en uke før albumet kom?

C: – Det var dritfett. Det hadde vært litt kjipt om den fikk 2, for da hadde folk vært opptatt av det. 5 i VG er dritbra, vi er smigret vi.

Er dette deres første terningkast 5?

C: – Nei, vi har fått 5 før, men vi har fått 2 også. Vi fikk 2 i Nordlands Avis for det første albumet vårt, Rett fra hjertet, det var mye kjipere. Det traff meg rett i hjertet.

M: – Det lo vi av. Det de synes var negativt var at vi var østlendinger.

Snakker dere sidelengs om en Dagbladet-journalist på «Sminke»?

C: – Ja, teksten er teksten, men den handler nødvendigvis ikke om de som blir nevnt. Det er tusen mennesker som nevnes.

Hva tror dere fansen kommer til å tenke når de hører Aldri solgt en løgn for første gang?

C: – Det er som det en kompis sendte meg på SMS; Jeg driter i om dere bare får bra terningkast, du får gatas terningkast i neste uke. Han anser seg selv som gata, så den gruer jeg meg veldig til. «Du vet gata setter lista høyt», sa han.

M: – Vi håper selvfølgelig på at folk kommer til å like den. Det hadde vært helt sykt hvis vi hadde håpet noe annet, men jeg tror denne skiva er veldig sånn. Målet vårt har vært at når man setter på skiva så kan man høre gjennom hele skiva uten å gå gjennom altfor mange forskjellige stemninger. Alle låtene bor ikke i samme hus, men de er i samme gate. På de forrige albumene så har det vært veldig store kontraster innad i albumene. Schizofrene album. Jeg er veldig glad i platene, men vi prøvde kanskje å gjøre litt for mye på en gang. Nå er det litt mer gjennomført.

C: – Det er første gang vi ikke har forskjellige produsenter på hver jævla låt. Bare Tommy Tee, Nasty Kutt og Astma & Rocwell.

Chirag, hvorfor ser du ned på Magdi på bildet på coveret?

C: – Vi skal selge støvsugere og har på oss støvsugeselger-outfits og alt. Aldri solgt en løgn er en stor og pompøs tittel og det er en helt sinnsykt tåpelig ting å påstå om sitt eget liv. Alle har løyet og det er selve limet i livet vårt samtidig som det ødelegger livet vårt. Man elsker å hate løgnere. Ofte er fordommen mot dør til dør-støvsugerselgere at de kan lyve. Magdi er selvsagt oppgitt fordi han snakker i telefonen med Frank Bakke. (Fra Karpe Diems musikkselskap Bonnier.)

M: – Frank har nettopp løyet til meg.

C: – Jeg ser ikke ned på Magdi på noen som helst måte i livet eller noe.

Det forrige albumet dere solgte 40.000 eks, tror dere like mange kommer til å kjøpe det nye?

C: – Vi har ikke ofret det en tanke ennå.

M: – Jeg håper det. Vi gidder ikke å håpe på tall, det er litt usexy å tenke på hvor mye låta skal selge når man skriver den. Det vi håper er at vi fortsatt klarer å holde det interessant, det er derfor vi er hypp på å lage nye album med nye sounds. Og nye topics. Alltid. Ellers kan folk jo bare høre på forrige skive.

Betyr Aldri solgt en løgn at dere er 100% ekte?

C: – Nei. Vi påstår ikke at vi aldri har solgt en løgn, vi har solgt få. Vi viser bare hvordan folk lyver.

Fortsetter nedenfor.

CHIRAG (MARTIN JOHANSEN/BONNIER)

M: – Men vi har solgt ganske få løgner til folk som bryr seg om Karpe Diem.

Hvem er mest ekte i norsk hip-hop utenom dere?

M: – Å være ekte for meg handler bare om å være seg selv, mens det for andre kanskje handler om å bruke 90-tallsbeats hele livet. Det handler om å gjøre det man selv har lyst til å lage. Om en rapper går over og lager folkemusikk fordi han vil det, så er det så ekte man kan få det.

C: – Det er jævlig mange flinke folk nå… Svartepetter… Oter… Jeg fikk tilsendt den nye Oter-mixtapen her om dagen, og jeg hører på den og elsker den. Det som skjer med Lars (Vaular) er jo fantastisk. Jeg tror albumet hans blir kjempebra.

Fortell om deres verste konsertopplevelse noensinne?

M: – Bømlo? Vi trodde vi ble booket til et eller annen klubbgig, men da vi kommer dit så er det et LAN-party hvor alle sitter med dataene sine. Ingenting av det tekniske er i orden, vår lydteknikker holder på i 9 timer og prøver å få alt i orden, men det går ikke. LAN-partyspilling….

C: – Vi fikk baconsnacks. Det var det eneste de hadde av mat til muslimen og vegetarianeren.

LOL! Nå som dere offisielt har blitt superstjerner, er det som Biggie sier «more money, more problems»?

C: – Så mye money har det ikke dukket opp ennå.

M: – Det handler mer om «more money, more opportunities» i musikken. I de periodene det går bra økonomisk har vi hatt en lei tendens til å putte alt i musikken igjen, for eksempel ved å spytte inn masse penger i en musikkvideo. På forrige skive brukte vi over 150.000 kroner på musikkvideoer, mens bilen min kostet 43.000 kroner.

Fortsetter nedenfor.

MAGDI (MARTIN JOHANSEN/BONNIER)

C: – Det er dumt å venne plateselskapet sitt til dette. «Vi vet at Karpe Diem er så bekymret for sitt eget omdømme og er skikkelig kine på å gjøre denne videoen, så vi bare kuler’n en uke til så kommer de sikkert til å dra pengene ut av egen lomme.» Det er jo sånn vi har holdt på.

M: – Når vi reiser ut nå er vi ni mann, lystekniker, lydtekniker, fullt band. Vi har hele tiden forsøkt å steppe opp. «Hva mer kan vi gjøre?» Man må ha slike ambisjoner, ellers blir man lei.

C: – Jeg mener det er verdt å utfordre seg selv ved å jobbe ekstra hardt og gå på øving hver dag. Folk som kommer og ser oss i sommer fortjener det.

I et intervju med Dagbladet hevder dere å være «mer ressurssterke enn alle andre norske rappere». Hvordan kan dere si det?
C: – Sa vi det?
Ja. Det var du som sa det.
C: – Hm… Idiotisk å mene. Tror journalisten fyrte oss litt opp, og så mente vi bare at vi jobber hardt, ikke noe annet.

@ChiragKarpe, svarer du alltid fansen din på Twitter?

C: – Ja, det gjør jeg. @730no er mine største fans på Twitter. @730no skriver til meg hele tiden og prøver å legge opp Twitter-feller sånn at jeg fremstår som en rasist eller pedofil og forsøker å lage sirkus ut av livet mitt. Men uansett, ja, jeg pleier selvfølgelig å svare alle mine fans på Twitter.

Magdi, du er ikke på Twitter?
M: – Twitter er 140 tegn, og jeg er liksom ikke en one-liner. Jeg er en five-liner. Det er det de kaller meg. «Der kommer five-liner’en.» Jeg bruker alltid fem linjer på å komme til poenget.

Dere er morsomme og kan gjøre narr av dere selv, men noen hevder dere har blitt litt selvgode etter suksessen?

M: – Det er forskjell på selvgod og god selvtillit. God selvtillit trenger vi når vi går på scenen.

C: – Hvorfor skal jeg gidde å gi ut enda et album hvis jeg ikke føler at jeg har noe å bidra med? Betyr det at jeg er selvgod? Skal jeg si «jeg er ikke så rå, men jeg forsøker å gjøre et nytt album»? Da hadde de elsket meg, da hadde de sagt at jeg har en fin holdning og at jeg er ydmyk og bra. Jeg synes det er veldig rart at noen prøver å flippe Karpe Diem og si at de ikke er som de ydmyke guttene de en gang var. Kanskje vi ikke er det, men så har vi også bidratt endel siden sist.

M: – Jeg føler også at det er lov å ha 100% selvtillit til én ting. Du kan spørre meg om pianospillingen min, skateingen min eller gitarspillingen min, så kan jeg si jeg er ikke så stødig. Men la meg ha rappingen. Er det noe jeg kan så er det å rappe, så der kan jeg være selvgod.

C: – Jeg tror jeg hadde sluttet å rappe hvis jeg hadde ansett meg selv som «okay» eller middelmådig.

Hvilken låt liker du best? Nedenfor kan du laste ned og høre alle låtene, samt dele spilleren på blogger, Face, etc.