Debuterer med fem norske menn

5. sep 2011 kl. 00:00

LIL’ MISS SUNSHINE… NEIDA (EMI/VIRGIN)

Den skotske artisten og låtskriveren Emeli Sandé legger i disse dager siste finpuss på sitt debutalbum Our Version of Events, som forhåpentligvis dropper i god tid innen vi rekker å bli lei de to første (råflotte) smakebitene fra settet, «Heaven» (som gikk rett til #2.-plass på de britiske singellistene da den kom ut forrige måned) og hennes neste singel «Daddy». Vesla har uttalt at hun liker å eksponere den mørke siden hos artister når hun skriver for dem, og at uten penn og papir hadde hun nok sakte, men sikkert blitt ganske «mental». Eks-American Idol-dommer Simon Cowell kalte nylig 24-åringen sin «favorite songwriter at the moment», og med en breial låtskriver-CV og en (nesten-bankers) øyeblikkelig klassiker av en platedebut like rundt hjørnet, hoppet vi tvert på sjansen til å få supertalentet på telefonen via hennes London-leilighet.
Hei, Emeli. Hvordan har du det?
– Jeg har det veldig bra, takk!
Så bra, vi ringer deg fra Norge, serru. Du har jobbet med et par norske produsenter har du ikke det?

– Jo, jeg har jobbet med både Stargate, Espionage og Element i New York. Så du skal ikke se bort i fra at det dukker opp noen norske co-writes på albumet mitt. 
Vi har sett et par forskjellige releasedatoer for platen din, vi leste november på Wikipedia og et annet nettsted skrev at den dropper i januar 2012…
– Ja, jeg tror EMI går for å gi den ut helt på starten av nyåret. 
  «Oh heaven, oh heaven/I wake with good intentions…» (mor kan skrive tekster). Fortsetter nedenfor den Jake Nava-regisserte videoen til Emelis breakbeat-ballade (og singeldebut) «Heaven»:

Hva er meningen bak albumtittelen Our Version of Events?

– Tittelen viser til min generasjons måte å se ting på, hvordan vi gjennom å skape kunst og musikk ønsker å formidle synet vi har på alt som foregår rundt oss. Dette er vår versjon av hvordan verden ser ut for folk i min aldersgruppe, og vi uttrykker vår oppfatning gjennom kunsten. Det er også budskapet i min første singel «Heaven», alle fristelsene og utfordringene vår generasjon står ovenfor, hvordan vi ofte tryner og det eneste vi kan gjøre er å samle krefter til å reise oss opp og prøve igjen.

Du har gjestet en rekke låter i England de siste årene, en av mine personlige favoritter er «Let Go» fra Tinie Tempahs debutalbum Disc-Overy. Hvordan ble den låta til?
– Jeg reiste fra Glasgow til London for å gjøre noen sessions med (produsenten) Naughty Boy. Jeg fikk beats hos ham og tracket som ble til «Let Go» snakket til meg tvert, jeg skrev refrenget på hotellrommet mitt på cirka 10 minutter. Tinie gjorde en helt rå jobb i studio og alt bare klaffet sykt bra og sangen falt helt naturlig på plass.
Du som kjenner ham, kan du fortelle oss hva en tempah er?
– Haha, nei! Det tror jeg ingen kan. Sorry!
Hva er din personlige favoritt av låtene du har skrevet for andre artister? 
– Jeg skrev en låt som heter «Trouble» til Leona Lewis’ nye album, den er jeg veldig spent på. Den viser Leona fra en helt ny side, og jeg gleder meg skikkelig til den kommer ut. Tekstmessig var den et stolt øyeblikk for meg.
Hva handler teksten om? 
– Haha…. Den handler om hvor mye trøbbel damer kan forårsake i en manns liv. Mer eller mindre.

Yikes. Ok, kult. Er det noen artister du gjerne vil jobbe med som du ikke har samarbeidet med ennå?
– Oooh…. Alicia Keys, Nicki Minaj…. Kanye. 
Apropos ‘Ye, hva synes du om Watch The Throne?
– Jeg synes den er dritbra, jeg har spilt den mye i det siste. Ellers hører jeg mye på Björk for tiden, og Joni Mitchell og ikke minst min all-time favorite Nina Simone.
«Daddy» er neste singel ut fra settet ditt, kan du fortelle oss litt om den?
– «Daddy» er første låta jeg gjorde med Naughty Boy. Den handler om avhengighet, vår generasjon er avhengig av berømmelse, oppmerksomhet, drugs, alle har sin «daddy» som man våkner opp og tenker på om morgenen.
Ikke for å være helt goth assa, men med tanke på din singel «Heaven»: David Byrne synger på Talking Heads’ låt med samme tittel; «Heaven is a place where nothing ever really happens». Sett at du skulle til himmelen en langhelg, og du kunne bare ta med tre ting for å more deg selv; Et instrument, én type mat og et album. Hva ville du tatt med? 
– Tja, instrumentet måtte ha blitt en cello. Mat? Da må jeg si trøfler, jeg elsker trøfler…. Og plata, huff den er vanskelig….. Hmmm, det måtte ha blitt Lauryn Hills The Miseducation of Lauryn Hill.
Gode valg. Noen siste ord til dine vordende norske fans?

– Takk for støtten og kjøp skiva mi!
En av de Sandé-signerte favorittene her på huset er altså go’låta «Let Go» fra Tinie Tempahs Disc-Overy. Hør/last ned:

«Heaven» kan du høre/laste ned her:

Se også: Himmelsk fra skotsk jente