Bør du se norske Harajuku på kino i helgen?

4. des 2018 kl. 00:00
SUVEREN DEBUTAV INES  (NORDISK FILM)
Harajuku er et annerledes ungdomsdrama som skildrer det aller første møtet mellom far og datter. Filmen er ufattelig vond, men også så utrolig viktig!
Det hele starter med at Vilde (spilt av 17-åringen Ines Høysæther Asserson) har vært ute og kjøpt juletre med sin mor, Agnes (Kjersti Odden Skjeldal). Vilde stiller seg spørrende til hvorfor de plutselig skal ha juletre, noe de ikke har hatt de siste åra. Moren svarer at hun tenkte det ville vært koselig å pynte litt ekstra i år. I løpet av samtalen kommer det tydelig frem at moren har lagt andre planer for julen enn det Vilde har sett for seg. Man kan merke skuffelsen til moren når Vilde heller vil henge med venner enn å pynte treet med sin mor. 
På Oslo S møter Vilde vennegjengen sin som er like inspirert av japansk popkultur som henne. De prøver seg på litt ugagn, men blir raskt stoppet av vektere. Ikke lenge etterpå dukker barnevernet opp for å snakke med Vilde. Denne scenen demonstrerer en situasjon som både er vanskelig og realistisk, der voksne prøver sitt beste for å hjelpe, men blir fullstendig avvist av ungdom som av ulike grunner oppfatter barnevernet som fienden. Når Vilde finner ut at moren er, skadet slår hun raskt følge med barnevernet til sykehuset. Her blir livet til Vilde snudd på hodet.Fortsetter nedenfor traileren
 
Hovedkarakteren Vilde går gjennom voldsomt mye i løpet av et døgn. Lille julaften, som skal være en dag fylt av forventninger og glede, blir raskt snudd om til et mareritt for den unge jenta. Hun blir til slutt nødt til å tøye sine egne grenser i håp om å kunne rømme vekk til Harajuku i Tokyo. Ines leverer helt fantastisk i denne filmen, som er hennes skuespillerdebut i en spillefilm. Filmen byr på mange krevende scener som beherskes utmerket av jenta som kun var 15 år under innspilling. 
Hele historien bygger seg opp til det aller første møtet Vilde har med sin far (spilles av Nicolai Cleve Broch). Det blir et tungt øyeblikk for en fortvilt datter som trenger all verdens støtte, og en far som ikke er tøff nok til å stille opp for sin egen datter. Skuespillerne har et utrolig godt samspill i en av filmens sterkeste scener. 
Regissør Eirik Svensson (kjent for blant annet Natt til 17. og Unge Lovende) har skapt en hjerteskjærende historie som han formidler svært bra. Opptakene som inkluderer klipp fra både Oslo og Tokyo skaper en unik og urban stil for filmen som gjør den enda mer interessant å følge med på. Innimellom får vi også animerte sekvenser av diverse situasjoner som Vilde ser for seg. Filmen bygger mye oppunder japansk popkultur og en ung jentes lengsel til et sted hun føler tilhørighet til. 
Med inspirasjon fra Japan, sterke skuespillerprestasjoner og et sårt tema er Harajuku absolutt en film som både skiller seg ut og er viktig. Den gjenspeiler et ungdomsliv og dets plutselige utfordringer på en troverdig og interessant måte uten å dra det for langt.

Terningkast 5.

Harajuku har premiere i kveld (fredag 23. november) og har 15 års aldersgrense. 

Se også: Leverer nye Narcos? Her er 730s dom!