730 x veldig stolt Adam Lambert

5. mar 2012 kl. 00:00
(LEE CHERRY/RCA/SONY)

Queen-medlemmer Roger Taylor og Brian May er full av lovord. Gitarlegenden Nile Rodgers aksepterte et tilbud over Twitter til å bidra på en av låtene på den kommende skiva. Elton John strålte om kapp med sola da de møttes. Mia Farrow twitrer ham oppmuntringer, og sist i rekken, Meat Loaf, rangerer stemmen hans som en av tre virkelig unike.

Til våren kommer oppfølgingsalbumet til For Your Entertainment, og i sommer kan du oppleve han som frontfigur for Queen på ærverdige Sonisphere-festivalen utenfor London. 730 møtte Adam Lambert i Stockholm, og selvfølgelig var åpningsspørsmålet til den 1/32 norske stjernen om han hadde noen spesifikke minner fra GlamNation-konserten i Norge i 2010.

– De forskjellige datoene gled litt over i hverandre, men jeg husker reisen gjennom Skandinavia, den gode responsen fra publikum, og hvor pene de var. Jeg håper å komme tilbake til Oslo under neste turné også.

Albumet Trespassing slippes denne våren, og Adam har tatt kontrollen over det meste.

– Jeg er en kontrollfreak! Neida, jeg ønsket bare at det skulle være representativt for meg som artist, og som artist må man konstant skape noe.

– Jeg var mye involvert i det forrige albumet også, men det er begrenset hvor mye en kan få gjort med en tidsramme på 1 ½ måned for å få ting ferdig. Den gangen var jeg fersk i gamet, jeg kom rett fra American Idol og måtte på en måte gjette meg til hvem jeg ville være som artist og hvem mitt publikum var.

– Nå, etter å ha promotert For Your Entertainment og vært på turné i seks måneder føler jeg at jeg har lært og vokst mye, og med Trespassing har jeg en mye bedre ide om hva jeg ønsker å uttrykke. Jeg følte meg ganske enkelt klar til å ta en mer kreativ rolle og min label og mitt management var enig.

På spørsmål om det er noe fra det første albumet han ville gjort annerledes i dag, basert på ny kunnskap og erfaring, er han ikke i tvil.

Fortsetter nedenfor.

ADAM I STOCKHOM MED INTERVJUER HILDE (STINE M. KANIEWSKI/HILDE MARIE GRENSBRÅTEN)

– «Aftermath». Med en gang vi begynte å gjøre den akustisk foretrakk jeg det framfor albumversjonen. Jeg føler den fikk mye mer dybde følelsesmessig. Det var også den sangen vi til stadighet endret litt på underveis.

Er det noen spesiel grunn til at «Better Than I Know Myself» valgt som singel?

– Jeg synes den er så uttrykksfull, jeg elsker hvor uttrykksfull den er, og den har et veldig ærlig budskap. Jeg liker hvordan videoen virkelig fungerer med låta og synes den også virkelig kickstarter hele ideen for Trespassing, motsetningen mellom de lyse og mørke sider.

– Jeg tror det var viktig å knytte bånd med publikum på et mer følelsesmessig nivå før vi alle går ut for å danse sammen. Forhåpentlig blir neste singel en massiv danselåt. Jeg ønsker å få alle til å danse og «shake their asses», men jeg ønsker også å minne dem på hvem jeg er og hvordan jeg føler på et dypere plan.

Den nevnte videoen til «Better Than I Know Myself» er regissert av det norske esset Ray Kay, som forøvrig også regisserte videoen til første singel fra forrige plate. Vi ville vite om det var annerledes å jobbe med han denne gangen?

– Ja, jeg tror jeg hadde en mye mer konkret ide om hva jeg ville skape, og som jeg nevnte det med å kjenne både meg selv og mitt publikum bedre, alt sto fram mye klarere.

– Videoene i seg selv er jo også veldig forskjellige. Den første vi gjorde sammen var mer av en sexy popvideo mens denne har en mer emosjonell undertone, den er mer virkelig. Videoen til «Better Than I Know Myself» er tyngre, definitivt forskjellig fra For Your Entertainment.

Fortsetter nedenfor spilleren hvor du kan høre og laste ned debutalbumet.

Hvilken versjon av «deg» var mest interessant å spille på? Den mørke eller den lyse?

– Begge, jeg mener den lyse var så enkel, så avslappet og harmonisk, og den mørke var nesten litt skremmende, men det å ta meg selv til det stedet var nesten som terapi. Det må understrekes at jeg ikke egentlig er noen av disse to fyrene fra videoen. Jeg føler det mer som om de er de ekstreme symbolske representantene for to sider av min personlighet.

– En fan spurte meg faktisk om jeg mediterer, og jeg måtte svare at nei, det gjør jeg ikke, men den versjonen av den lyse siden representerte akkurat det som meditasjon gjør, som å være i senter og finne harmoni i øyeblikket. Det er slik den ideelle lyse siden av min personlighet ville vært. Det er altså bare symbolikk.

– Konseptet i seg selv ble til gjennom samtaler med Diane Martel som laget videoen til «Whataya Want From Me». Hun ble på en måte brukt som konsulent på denne videoen, og Ray Kay var definitivt førstevalg når det gjaldt regi. Han har en helt fantastisk stil, hans øye for detaljer, måten han gir dem et spesielt uttrykk, det er veldig distinkt, og for meg veldig i tiden. Veldig pop, helt fantastisk!

Fortsetter nedenfor Ray Kays video til Adams nye Dr. Luke-produserte singel.

Siden forrige turné har livebandet Adam bringer med seg gått gjennom noen endringer.

– De er fantastiske, jeg elsker dem og er veldig fornøyd med den nye set-up’en. De er alle så talentfulle. Alle utvikler seg og musikken nå er forskjellig fra hvordan den var på det første albumet så jeg hadde forskjellige behov når det gjaldt bandet. Bassist Ashley Dzerigian fikk jobben etter en audition og Kevin Hastings, som spiller keyboard, kom til etter å ha blitt anbefalt. I tillegg til disse to er Isaac Carpenter fremdeles med på trommer, og Tommy Joe Ratliff er flyttet fra bass til gitar.

Hva slags mål har Adam for 2012?

– Å gjøre Trespassing til en gigahit! Jeg er veldig stolt av musikken. Den første delen av albumet er lys og morsom og det følelsesmessig tyngre materialet på andre del er veldig viktig i så måte at det virkelig har et budskap. Det jeg håper er, selv om albumet er veldig biografisk, at folk kan kjenne seg igjen i det, fordi det er absolutt ikke ment som noen narsistisk opplevelse. Jeg ønsker at det skal være noe som folk hører og tenker: «WOW, jeg også!».

– Det ultimate målet som artist må være å fortsette å gjøre det jeg gjør i dag, og gjennom musikken å bidra til å kjempe mot noe av den trangsyntheten og fordommene folk som skiller seg ut møter. Forhåpentligvis kan musikken jeg lager og gir ut få en sosial effekt.

Fortsetter nedenfor debutalbumets «Whataya Want from Me», skrevet av Pink og svenske Max Martin. Videoen har 27 millioner views på én YouTube-side.

Mange mennesker rundt om i verden har møttes og knyttet sterke vennskapsbånd nettopp fordi de har funnet hverandre gjennom Adam og hans musikk. Hva tenker han om det?

– Det er noe av det flotteste jeg vet. Jeg har hørt mange slike historier og det gjør meg så glad. Det er en av de virkelig viktige tingene som virkelig overgår listeplasseringer og salgstall og andre trivialiteter. Det å vite at jeg har bidratt til at folk har et nettverk og venner, og har fått bedre selvfølelse, det er det som betyr noe til syvende og sist.

«Outlaws of Love», en vakker ballade fra Adams kommende album, har blitt presentert for publikum på flere kontinenter allerede. Det er en sår historie om å føle at man faller utenom i samfunnet og at man aldri helt klarer å gjøre de «riktige» tingene. Adam har selv vært med og skrevet låten og uttalt at den omhandler retten til å være seg selv og få lov til å være glad i hvem man vil uten må måtte skjule seg. Vi spurte om han har sett forskjell i reaksjonene på låta etter hvor han har spilt den.

– Nei, generelt sett ser den virkelig ut til å ha resonans hos de fleste. Jeg er så glad for hva den sier og det flotte med den er at innholdet kan bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Det er også noe som går igjen, gjennom hele albumet, det mer direkte budskapet som blir bokstavert ut fra mine erfaringer og min bakgrunn for det, og hvordan det kan bety helt andre ting, helt forskjellige ting for andre ut fra deres erfaringer og opplevelser.

– Jeg har kanskje fått spesielt god respons på «Outlaws of Love» her. Jeg tror europeere er litt mer liberale i sin tenkemåte. Det har vært stor framgang i USA også, og forhåpentlig fortsetter denne i tiden framover.

…du vet #denfølelsen du får når du får sette deg ned og snakke med en artist du beunderer stort både som menneske og entertainer, og ender opp med en enda større grad av beundring; den følelsen satt vi igjen med etter dette møtet med Adam Lambert.

Se også: Det ble fest da den smørblide kjekkasen gjestet Norge (bilder og video)